T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sn. Faruk Çelik Bur Tarım 2016 fuarını ziyaret etti.

Yayın Tarihi : 17.10.2016


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik'in onur konuğu olduğu BurTarım 2016 Fuarını 15 Ekim Cumartesi günü ziyaret etti. Ziyarette Bakanımıza, Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Danışmanı Ali Koyuncu, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan, Birlik ve Oda Başkanları ile çok sayıda üretici eşlik etti. Törende bir konuşma yapan Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Sermin Cakalıoğlu faaliyetleri hakkında bilgi vererek Fuarda kendilerine stant tahsis eden Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür etti. Ürettikleri ürünlerin pazarlama aşamasında yerel marketlerle çalışmak istediklerini belirtti. Hedeflerinin sadece yurtiçindeki fuarlarda değil yurtdışındaki fuarlarda da geleneksel el emeği ürünlerini tanıtmak olduğunu söyledi. Kendilerini sağlanacak destekle bunu başaracaklarına olan inançlarını dile getirdi.

Üreten Kadın Derneklerimizin sayısı 65'e ulaştı.

Dünya Kadın Çiftçiler Günü 14 Ekim Cuma günü BurTarım 2016 Fuar alanında gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. İlimizde faaliyet gösteren üreten kadın derneklerinin üst kuruluşu Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonun fuar alanındaki standında gerçekleştirilen etkinliklerinde ziyaretçilere ürünlerin tanıtımı ve aşure dağıtımı gerçekleştirildi.

Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör yaptığı konuşmada "Tarım sektörünün paydaşlarını bir araya getiren BurTarım 2016'nın bu görevi 300 bin ziyaretçi hedefine ulaşarak ziyadesi ile yerine getirecektir. Çok önemli bir organizasyonu başarı ile gerçekleştirmenin gururunu duyuyorum. Bursa; ekonomik değeri ile önemli bir sanayi kenti olmasının yanında 340 bin hektar verimli tarım arazisi, 32 bin kayıtlı çiftçisi, 26 üretici birliği 369 tarımsal kooperatifi ile aynı zamanda önemli bir tarım kentidir. 200 bin büyükbaş, 450 bine yaklaşan küçükbaş hayvan varlığı, 11 üründe ülkemizin en çok üreten kenti olması ile hayvansal ve bitkisel üretimde marka bir kenttir."

"Kadın çiftçilerimizin tarımsal üretimde çok önemli rolleri var. Tarımsal Üretimde emeği olan tüm kadın çiftçilerimizi saygı ve sevgi ile selamlıyor ve tebrik ediyorum. 2004 yılında Saitabat köyünde temellerini attığımız üreten kadın derneklerimizin sayısı bugün 65'e ulaştı. Bu alanda da ülkemize rol model olduk." dedi.

11 bin kadın çiftçimiz hibe desteklemesinden faydalandı.

Törende bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn. Faruk Çelik fuarda üreticiler ve tarım sektörü ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek.  "Fuarlar tarım sektörünün gün yüzüne çıkması için son derece önemlidir. BurTarım 2016 da 300 bini aşan ziyaretçi sayısı bizlere tarım kesiminin yeniliğe, gelişime, değişime son derece açık dinamik bir kesim olduğunu gösteriyor. Bu nedenle tarım camiamızı kutluyorum. Ülkemizde, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 milyon 400 bin çiftçimiz var. Bunun 400 bini kadın çiftçilerimiz. Bu rakam bizim için son derece önemlidir. Bakanlığa geldiğimiz günden itibaren kadın çiftçilerimizin işlemlerinde pozitif ayrımcılığa önem verdik. 15 bin çiftçimize sağladığımız hibe desteklemesinde faydalanan kadın çiftçi sayımız 11 bin olarak gerçekleşti. Kadın çiftçilerimize yapacağımız pozitif ayrımcılığa gelecekteki destekleme ve projelerimizde de devam edeceğiz.

 

2017 yılında havza bazlı üretim destekleme modelini uygulamaya başlayacağız.

Bakanlık olarak hazırladığımız ve aldığımız kararları dün İzmir'de Sayın Başbakanımız açıkladı. Bu kararların ilk adımı milli tarım politikası ile tarım ve hayvancılık sektörü yeni bir sürece girdi. Biz diyoruz ki; tarımda kalkınmadan ülkeyi kalkındırmamız mümkün değil. Tarımda çok ciddi mesafeler aldık, büyük yatırımlar yaptık. Üreticilerimizden gelen istek ve talepleri karşılamaya devam edeceğiz. Bunun için yerinde oturan bir yönetim değil, üretim alanında çiftçinin yanında bir yönetim anlayışı benimsedik. Yedi bölgede bütün tarım kesimlerinin katıldığı toplantılarla üreticilerimizin sıkıntılarını, beklentilerini, taleplerini tek tek belirledik. Bu toplantılar sonunda iki önemli konuyu hemen uygulamaya koyduk. Bunlardan birincisi 2017 yılında uygulamaya başlayacağımız havza bazlı üretim destekleme modeli. Ülkemizde 941 havza belirledik. Bu model üretim planlamasını beraberinde getirecek. Planlama üreticilerimiz için son derece önemli, bizim Bakanlık olarak yol göstericilik görevimizi yerine getirmemiz gerekiyor.

Üreticilerimize yaptığımız desteklemeler ile en önemli girdilerden olan gübre ve mazot fiyatlarında çok önemli indirimler sağladık. Tarımımızı ayağa kaldırarak, Türkiye'mizin ayağa kalkmasını sağlayacağız.

Dört ayını doldurmuş buzağılar için 750 TL destekleme yapacağız.

Hayvancılık bölgeleri oluşturduk, buzağı desteklemesi ile buzağı ölümlerinin önüne geçeceğiz. Dört ayını doldurmuş buzağılar için 750 TL destekleme yapacağız. Belirlediğimiz illerde hayvan alımlarına % 30 destekleme vereceğiz kalan miktar için üreticinin Ziraat Bankalarından faizsiz kredi kullanmasını sağlayacağız. Bu büyük imkânları Devletimiz ve Hükümetimiz olarak üreticilerimiz istifadesine sunduk. 31 ilde damızlık düve, 8 ilde damızlık manda üretim alanları açacağız. Bunun sonucunda hayvancılıkta ithalata son vereceğiz. Et ve süt piyasasındaki gösterdiğimiz hassasiyet devam edecek.

Arazi sulama ve toplulaştırma projelerini Bakanlığımız bünyesinde topladık. İki yılda arazilerimizin sulama ve toplulaştırma işlemlerini tamamlayacağız.

Organik gübre üretiminin gelişmesi için çalışmalarımız hız kazanacak. Çiftçi kardeşlerim omuzlarını dik tutsunlar. Arkalarında Devletimiz ve Bakanlığımız hep var olacak. Siz ürettikçe bizler sizlere daha yakın olacağız, görevlerimizi yerine getirmek için daha çok çalışacağız." dedi.

Bakanımız Sn. Faruk Çelik tören sonrasında Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu ve Bakanlığımız stantlarını ziyaret ederek üreticilerle sohbet etti, aşure dağıtım etkinliğine katıldı.