T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması Projesi Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 17.03.2017

İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuyla Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkililerince 09.03.2017 tarihinde İTSO Konferans Salonu´nda Coğrafi İşaret ve Ürün Tescili konulu bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına İnegöl Kaymakamı  Ali AKÇA,  İnegöl Belediye Başkanı  Alinur AKTAŞ, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer CEYLAN, ,İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa ŞENTÜRK, Ziraat Odası Başkanı Sezai ÇELİK VE Üretici Birlikleri Başkanları ve üreticiler katıldı.

            Programa katılan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü´nden Uzman Dr. Neşe Altıntaş, Türk Patent ve Marka Kurulu´ndan Sınai Mülkiyet Uzmanı Dilan Karatepe, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü´nden Mühendis Nalan Gündoğusu İnegöl tarım sektörü temsilcilerine ve üreticilerine önemli bilgilendirmelerde bulundular.

Programın açılış konuşmasını yapan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan, "Bursa yerelindeki değerlerimizin tescillenmesine yönelik önemli bir çalışma olan Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması toplantısı gerçekleştiriyoruz. Coğrafi işaret ülkemiz için çok yeni bir kavram değildir. Ülkemizde 2016 itibariyle tescillenmiş 200 coğrafi işaret bulunmakta olup, İnegöl köftesi ve Gemlik Zeytini de bunların içerisindedir. 300 işaret de tescil beklemektedir. AB ülkelerinde yalnızca peynir için 200´ü aşkın tescil vardır. Bu ülkemizin ne kadar geç kaldığını göstermektedir. Ahududu, armut, sofralık zeytin, bezelye gibi birçok ürünün üretiminde ülke 1.si olan ilimiz tüketimin yanı sıra ihracat bakımından da önemli bir yere sahiptir. Tarıma bağlı ve tarım dışı önemli unsurlarımız vardır. Birçok ürün için de tescil aşamasına gelebilmek için çalışma sürdürmekteyiz. Coğrafi işaret süreciyle neler sağlanabilir? Tescil, ürünleri garanti altına alıp sürdürülebilirliği desteklemekte, ürünlerin marka değerlerini artırmakta, üretimde vahşi bir endüstriyelleşme engellenmektedir. İlimizin her yönüyle tanıtılması noktasında önem arz eden bu projenin başarıya ulaşmasını arzuluyoruz. Tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, projenin ilimize hak ettiği değeri kazandırmasını temenni ederim" dedi.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü´nden Uzman Dr. Neşe Altıntaş, "Coğrafi işaretler pazarlamanın önemli bir değeridir. Bu konuda bir proje çalışması yaptık. Proje kapsamında pilot illerimizi seçmek için çalıştık. Bursa da ciddi potansiyeli ile bu illerden bir tanesi. AB´ye başvuran ürünleri de var. Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Resmi Gazete´de 10 Ocak 2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu coğrafi işaretlerle ilgili mevzuattır. Bir ürünün coğrafi işaret alabilmesi için ürün olması, coğrafi alanının olması, toprak, iklim, nem ve sıcaklık gibi doğal unsurlarla o bölgeye has özellikler kazanmalıdır, ürünün ayırt edici bir özelliğinin olması gerekiyor, koku, tat ve görünüm gibi özelliklerinin benzer ürünlerden farklılık göstermesi gerekiyor. Bursa´da coğrafi işaret alan 4 ürün var. Gemlik atı, Gemlik zeytini, İnegöl köftesi, İznik çinisi..." dedi.

Gemlik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuyla Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Türk Patent ve Marka Kurulu yetkililerince  09.03.2017 tarihinde Gemlik Ticaret Borsasında Coğrafi İşaret ve Ürün Tescili konulu bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına Gemlik Ticaret Borsası  Yönetim Kurulu Başkanı Özden ÇAKIR ve borsa yetkilileri, Gemlik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fikret FIRAT  ve Gemlik Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hulusi BAYRAK  ve üreticiler katılmıştır.

Mudanya  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuyla Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkilileri, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Uzmanları ile Türk Patent ve Marka Kurulu yetkililerince   10.03.2017 tarihinde Mudanya Ziraat Odasında Coğrafi İşaret ve Ürün Tescili konulu bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına Mudanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali DOĞRU,  Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif DÖNER, Marmarabirlik'e bağlı  Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali YILDIZ. oda yetkilileri  ve üreticiler katılmıştır.​