T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor

Yayın Tarihi : 7.04.2017


Bursa İl Müdürlüğü, Orhaneli ve İnegöl İlçe  Müdürlüklerinde, İş-Kur ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde  "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında  düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik  Eğitimleri tamamlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca başlatılan ''Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'' 2017 yılında "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" sloganı ile devam ediyor. Bu proje ile  tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı" ile 2017 yılında belirlenen ilimizin de içinde  olduğu 16 ilde (Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Batman, Bursa, Çorum, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kars, Manisa, Mersin, Niğde, Osmaniye, Samsun, Tokat) her bir il için 75 kadın çiftçiye İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 32 saat süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verildi. Eğitimler İl Müdürlüğümüz ve İnegöl, Orhaneli İlçe Müdürlüklerimizde düzenlendi.

   Eğitimi tamamlayan 75 genç kadının her biri bir tarımsal proje hazırlayarak yarışmaya katılacak olup, hazırlanan projeler İl bazında oluşturulan jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek birinci olan proje, Türkiye finali değerlendirmesi için Bakanlığımıza gönderilecektir. Proje pazarında dereceye giren çiftçilere teşvik ödülü verilecektir ( Birinci; 3.000 TL, ikinci; 2.000 TL, üçüncü; 1.000 TL). Temmuz 2017 döneminde 16 ilden gelen kadın çiftçi projeleri Bakanlığımızca belirlenen jüri tarafından değerlendirilerek puanlanacak, Bakanlık tarafından belirlenecek bir ilde ve tarihte "Girişimci Kadın Çiftçi Ödül Töreni" gerçekleştirilerek dereceye giren projelere ödül verilecektir.

     Konu İle ilgili bir açıklama yapan İl Müdürü Ömer CEYLAN ; " Tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vermekteyiz. Bu proje ile kırsal alanda yaşayan ve yoğun olarak tarımın içinde yer alan 18-40 yaş genç kadınların eğitim ve istihdamı hedef alınmıştır. Proje ile kırsal alanda genç kadınlara yönelik sürdürülebilir iş olanaklarının yaratılması, mevcut istihdam olanaklarının korunması, bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeylerinin artırılması, kırsal nüfusun azalmasının önlenmesine katkıda bulunulması ve farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. 75 girişimci genç kadın çiftçimize bu eğitimle, girişimciliği özendirmenin yanı sıra proje hazırlama yöntemleri de öğretilecektir. Kadın çiftçilerimiz tarafından hazırlanacak projelerin, kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ve tarımda başarılı kadın girişimcilerimizin sayısının artmasını dilerim" dedi.