T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yeni ve Yerli Mısır Çeşitleri Yayım Projesi Kapsamında Çatalağıl Mahallesinde Tarla Hasat Günü Düzenlendi

Yayın Tarihi : 25.08.2017
Nilüfer İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen “Yeni ve Yerli Mısır Çeşitleri Yayım Projesi”nin “Tarla Hasat Günü” etkinliği 23.08.2017 tarihinde düzenlendi.
Proje kapsamında Çatalağıl Mahallesinde (10 da) Ertan ATEŞ'e ait arazide yerli ve yeni tescil edilmiş mısır çeşitlerinden 5 çeşit (ADA 351, ADA 313, ADA 334, AGA, ADASA16) üzerinden kurulan demonstrasyon tarlası gezildi.
Etkinliğe Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer CEYLAN, Nilüfer İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yasemin YİĞİT BOZKURT, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol AYBEY, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Teknik Personeller, Çatalağıl Mahallesi Muhtarı Celalettin BORAN, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve Değerli Çiftçilerimiz katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer CEYLAN: “Son 7-8 yılda ülkemiz mısır, mısır ürünleri ve mısır tohumculuğuna yaklaşık 2 milyar dolar döviz ödemek zorunda kalmıştır. Son yıllara kadar özel sektör firmaları ile rekabet edebilecek düzeyde stabil, verimli ve kaliteli çeşitlerimiz bulunmamaktaydı. Fakat son yıllardaki çalışmalar sayesinde rekabet gücü yüksek, hatta rakiplerinden daha iyi hibrit mısır çeşitleri Mısır Araştırma Enstitümüz tarafından geliştirilmiştir. Bu doğrultuda, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Nilüfer ilçemizde 5 çeşit üzerinden yaptığımız yayım çalışmamız bu sezon itibariyle tamamlanmış bulunmaktadır. Projenin gerçekleştirilmesi sonucunda yeni yerli mısır çeşitleri piyasaya girecektir. Yerli çeşitlerin daha ekonomik olması, verimlilik ve kalite yönündeki kazanımları sonucunda çiftçimizde bir memnuniyet oluşması kaçınılmazdır. Bu durum yeni yerli mısır çeşitlerine talebin artmasını sağlayacaktır. Ayrıca, hem mısır üreticileri hem de mısır silajı kullanıcıları yerli silajlık mısır çeşitlerimizin farkları konusunda bilgilenmiş olacaklardır.” dedi.
Bu proje sonunda çeşitlerden bölgemize adaptasyonu en yüksek olan uygun çeşitler belirlendi.​