T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonunun Doğal Ürün Satış Marketi 'BEREKETLİM' markasıyla hizmete açıldı.

Yayın Tarihi : 16.10.2017

Bursa Valiliği ve Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü destekleriyle Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonunun kırsal kalkınma modeli olarak geliştirdikleri projeler kapsamında hayat geçirilen doğal ürün satış marketi ve restaurantı 'BEREKETLİM'' in açılışı 13 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Açılışa Bursa Milletvekilleri Bennur KARABURUN, Emine Yavuz GÖZGEÇ, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer CEYLAN, Üreten Kadın Dernekleri federasyonu Başkanı Sermin CAKALIOĞLU, Federasyona bağlı dernek başkan ve üyeleri ile birçok vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.

22 kadın derneğinin bir araya gelerek kurdukları Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu başkanı Sermin CAKALIOĞLU, Bursa Milletvekilleri Bennur KARABURUN, Emine YAVUZ GÖZGEÇ, Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK'ün açılış konuşmalarının ardından kadın üyelerin el emeklerinin sergilendiği doğal ürün satış marketi ve restaurantı hizmete açıldı.

Müşterileri değil misafirlerimizi ağırlayacağız

Açılış konuşmasını yapan Federasyon Başkanı Sermin CAKALIOĞLU,  birlikten güç doğar ilkesi ile bir araya gelen kadın derneklerinin bir ilki gerçekleştirerek Bursa Valiliği önderliğinde federasyona dönüştüklerini ve her geçen gün büyüyen, büyüdükçe güçlenen bir aile olduklarını dile getirdi. Bu çatı altında yaklaşık bin kadına gelir sağlayacak bu işletmede müşterilerini değil misafirlerini ağırlayacaklarını ve göz nurlarıyla hazırladıkları katkısız doğal ürünleri sunacaklarını sözlerine ekledi.

Bursa Milletvekili Bennur KARABURUN ise konuşmalarında; "22 kadın derneğinin güçlü kadınları bir araya gelerek çok güzel bir federasyon kurdular, bizler elimizden geldiğince yanınızda olacağız" diyerek kadın derneklerine ve markaları BEREKETLİM'e desteklerini belirtti.

Buradaki tüm köy dernekleri başkanlarının diğer köy kadınlarımıza mentörlük hizmeti vermesi gerekir

 Bursa Milletvekili Emine YAVUZ GÖZGEÇ de konuşmalarında Bursa'nın tarım, sanayi ve kültür kenti olarak bir marka kent olduğunu dile getirdi. Sözlerine, kırsalda yaşan kadınların nüfusun 1/3'ünü oluşturduğunu, tarımda çalışan nüfusun ise %50'sini oluşturduğunu ve bu sebeple kırsal kalkınmada kadınlarımızın rolünün çok önemli olduğunu ekleyerek, konuşmalarına şöyle devam etti:

"Biz kırsalda kadının güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğitimde, sağlıkta, örgütlenmede her alanda kadın güçlü olacak ki güçlü aileler olacak. Ama kadının bu gücü elde ederken erkeklerle birlikte yaşayacak çünkü bizim toplumumuzun temelini aile oluşturuyor. Ancak birlikte başarabiliriz. Dışarıdan birinin köydeki kadına şunu yapın bunu yapın demesi değil birlikte ne yapabiliriz demesi gerekiyor. Bursa bu açıdan örnek teşkil ediyor. Buradaki tüm köy dernekleri başkanlarının diğer köy kadınlarımıza mentörlük hizmeti vermesi gerektiğini düşünüyorum. Kentli kadınlarımızın, kadın STK'larımızın bu konuya duyarlılık göstermesi ve köy kent işbirliğinin sağlanması gerekmektedir."

Bir kadına iyi bir şey verirseniz kat ve kat size geri döner.

Emine YAVUZ GÖZGEÇ'in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK "Nasıl bir uzun ince yoldan gelindiğini, federasyonun kurulması aşamasında Sermin Hanımın başkanlığında dernek üyelerinin kah tarlada kah atölyelerde, valilik ve bakanlıklarda büyük bir çaba ve gayret göstererek bu noktaya gelindiğini" belirtti. Sözlerine; "BEREKETLİM" isminden yola çıkarak söylüyorum. Bir kadına iyi bir şey verirseniz kat ve kat size geri döner. Bayanlar böyle bereketlidir, verimlidir. Bu şehre bir çağrım olacak, hanımefendilerin yaptıklarını, değerlerini yüceltiyoruz. Şimdi iş destek vermekte! Destek vermek bu mağazada bu temiz ellerden çıkan tertemiz gıdaları satın almakla olacaktır. Bursa Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü sağlık teşkilatı olarak biz bu yiyeceklerin temiz olduğuna köylerimizin bereketli sularında yetiştiğine kefiliz. Bütün şehir de gönül rahatlığıyla buraya gelsin ve alışveriş yapsın" dedi.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer CEYLAN yaptığı açıklamada;        "Kırsalda kurulan kadın dernekleri kadınların sistemli bir şekilde hareket edip, yaptıkları işlere değer katmaları için onlara imkan tanımaktadır. Projemiz kadınların girişimciliği ve istihdamı ile doğrudan ilgilidir. Bu proje ile birlikte, kırsalda örgütlenen kadınlarımız bir federasyon çatısı altında birleşerek yöresel ürünlerinin tanıtımını ve pazarlanmasını sağlayacaklardır. Aynı zamanda kadınlarımızın el emeklerinden süzülerek ürünlerine yansıyan kültürel değerlerimiz korunarak yeni nesillere aktarılacaktır. Kadınlarımızın bir arada ve daha güçlü olarak hareket edebilmeleri için dün nasıl yanlarında olduysak yarınlarda da yine onları desteklemeye devam edeceğiz." diyerek 'BEREKETLİM' markasının tüm Bursa'ya hayırlı olması temennisinde bulundu.

2012 Yılında Platform olarak başlayan kadın dernekleri çalışmaları 2014 yılında federasyona dönüşerek 2016 yılında Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK'ün destekleriyle pazarlama noktasında büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bu proje kapsamında kadın derneklerine ait üretim yerleri Bakanlık Mevzuatlarına uygun olarak düzenlenmiş olup, işletme kayıt belgeleri alınarak mevzuat çerçevesinde üretim yapmaları için gerekli koşullar sağlandı. Ürünler, marka tescili yapılan BEREKETLİM adıyla piyasaya sunulmaktadır.

Yürütülen proje ile kırsalda yaşayan kadınların kalkınmalarına katkıda bulunan federasyon, öncelikle federasyona bağlı derneklere üye kadınların ihtiyaçlarını belirleyerek, ürettikleri ürünleri daha kolay pazarlamalarına önderlik etmektir. Ayrıca federasyon, dernek üyelerinin girişimcilik ve liderlik vasıflarını geliştirecek eğitim programları düzenleyerek, faaliyetlerini daha koordineli bir şekilde yürütmelerine fayda sağlamaktadır. Ürettikleri ürünleri rahatça pazarlayabilen federasyona üye kadınlar, ekonomik özgürlüklerini elde ettikleri gibi ailelerine, dolayısı ile ülke ekonomilerine de katkı sağlamaktadır.