T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

​ Afetler Neticesinde Zarar Gören Üreticilerimizin Borçları Erteleniyor

Yayın Tarihi : 1.12.2017

​Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer CEYLAN, çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesiyle ilgili açıklama yaptı:

'2017/10935 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2017 tarihinden 31.12.2017 tarihine kadar  ülke genelinde meydana gelen aşırı sıcak, aşırı kar yağışı, aşırı yağış, dolu, don, fırtına, güneş yanıklığı, heyelan, hortum, kırağı, kuraklık, kurt saldırısı, sel, sel-su baskını, şiddetli rüzgâr, yangın ve yıldırım düşmesi gibi afetler neticesinde zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi ve Bakanlığımız diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı olup üretim faaliyetlerine devam eden gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, 24.04.1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında olup Bakanlığın görev alanı içerisinde yer alan tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve tarım amaçlı kooperatiflerin ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü için borç ertelemesi yapılacaktır.

Resmi Gazete'nin 29.11.2017 tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile; il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca tespiti yapılan yüzde 30 ve üzeri afetten zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan "Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı" kapsamındaki borçları yüzde 3 faizle bir yıl ertelenme kararı alındı.

Bu Karar, 01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında ülkemiz genelinde meydana gelen ya da gelebilecek diğer tüm afetlerin zararlarının borç ertelemesini kapsamaktadır.

İlimizde de yetkili personellerimiz tarafından afet bölgeleri ile ilgili çalışmalar yürütülmüş, yerinde ziyaretler ile tespitler yapılmıştır. Halen çalışmalar devam etmektedir.

Ülkemiz genelindeki afetlerden etkilenen bütün çiftçilerimizin bu borç ertelemesi imkânından faydalanabilmesi için il/ilçe hasar tespit komisyonlarına ve borçlu olunan Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine ÇKS ve Bakanlık diğer kayıt sistemlerine ilişkin bilgileri ile müracaat etmeleri gerekiyor.

İklim değişikliği, tarımsal üretimde afetlerle karşılaşma riskini artırmaktadır. Bu sebeple çiftçilerimizin, mağduriyet yaşamamaları bakımından yüzde 50 devlet destekli tarım sigortalarını yaptırmaları önem arz ediyor. Ayrıca TARSİM'in kapsamının genişletilmesi çalışmalarımız devam ediyor."