5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" kapsamında gıda denetim ve kontrol hizmetlerinin daha etkin şekilde yürütülebilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 Yılı Hizmet İçi Eğitim Programı kapsamında İl Müdürlüğümüzde görevli eğiticiler ve Bakanlığımız eğiticileri ile düzenlenen Kontrol Görevlisi Kursu başladı.
Eğitimde konuşma yapan İl Müdürü AYGÜL “Tarladan sofraya, gıda güvenliğini yaklaşımıyla, Bakanlığımızca üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gerekli denetim ve kontroller yapılmaktadır.
Bilindiği üzere gıda denetim ve kontrol hizmetlerinde görev alacak personelin Kontrol Görevlisi olması gerekmektedir. Bu sebeple Bakanlığımız Hizmet İçi Eğitim Programı kapsamında ‘Kontrol Görevlisi Kursları’ düzenlemektedir. 2021 yılı Hizmet İçi Eğitim Programı kapsamında da İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konferans Salonunda Covid-19 tedbirlerine tüm hassasiyetle uyularak 22.02.2021-26.02.2021 tarihleri arasında Kontrol Görevlisi Kursu planlanmıştır.
Bu eğitimde İl Müdürlüğümüzde görevli eğiticiler ile Bakanlığımız eğticileri; Gıda Mühendisi Ahmet PAN, Gıda Mühendisi Onur AKBULUT eğitici olarak görevlendirilmiştir.
Kursa İl Müdürlüğümüz ve diğer illerden (Artvin, Batman, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Kırklareli, Mardin, Sakarya, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak) toplam 47 kursiyer katılacak olup, eğitimlerin sonunda başarılı olan arkadaşlara belgeleri verilecektir.
Kontrol Görevlisi Kursunun Konuları;
• 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
• Gıda Hijyeni Yönetmeliği
• Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
• Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik
• Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik
• Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik
• Temel HACCP Prensipleri ve Tetkiki
• Numune Alma Usul ve Esasları
• Türk Gıda Kodeksi
• Uygulama Prosedürlerinden oluşmaktadır.
Bu Eğitim İle Gıda Kontrol Görevlisinin;
• Bilmesi ve uygulaması gereken teknik bilgi ve becerileri kazanması,
• Kişisel ve mesleki yetkinliğinin geliştirilmesi,
• Gıda denetim hizmetlerinin anlamını kavraması ve
• Görev ve yetkilerini öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Kontrol Görevlisi olarak göreve başladığınızda eğitimde öğrendikleriniz çerçevesinde denetimlerin yapılmasını, Kontrol Görevlisi Eğitimi’nin faydalı ve gıda güvenilirliğinin sağlanmasında yol gösterici olmasını dilerim.”dedi.