"Ekmek Sektöründe Gençlerin İstihdam Edilebilirliğinin Arttırılması" Projesi tanıtım toplantısı Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde gerçekleştirildi.
Koordinatörlüğü Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ekmek ve Besin Sanayi ve Ticaret A.S.(BESAŞ) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından onaylanan "Ekmek Sektöründe Gençlerin İstihdam Edilebilirliğini Arttırılması" projesi tanıtım toplantısı proje ortağı olan Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Yardımcısı Abidin ÜNSAL, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitü Müdürü Yıldıray İSTANBULLU, BESAŞ Genel Müdürü Mustafa BEKTAŞ, Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa ÇIRAKOĞLU, Ulusal Ajans Proje Sorumlusu Uzman Yunus DUMAN katılım sağladı.
Toplantıda konuşan İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ; "Ekmeğe genel olarak insanların temel besin kaynağı olmasından dolayı ayrı bir değer atfedilmiştir. Bu kadar değer atfedilmişken gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir. Üretici gıda güvenirliliğini esas alan üretim yapmalı, tüketici ise israftan kaçınmalıdır.' diyerek ekmeğin israf edilmemesi gerektiğinin önemini vurguladı.
Gıda güvenirliğine katkı sağlayacak olan bu projede görev almaktan mutluluk duyduklarını belirten Yıldız; "Bursa'da bir günde üretilen ekmek miktarı yaklaşık 1.500.000 adettir. Bursa'da 718 adet kayıtlı ekmek fırını ve bu işletmelerde çalışan yaklaşık 3.500 personel vardır. Bu proje ile iyi bir bilgi donanımına sahip kalifiye personel yetiştirip güvenilir ekmek üretilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz." dedi.
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Abidin ÜNSAL, gıda güvenilirliği ve hijyen konularında fırıncılara büyük işler düştüğünü belirtti. Ünsal, yapılan çalışmaların kağıt üzerinde kalmayıp özümsenmesi ve uygulamaya konulmasını gerektiğinin önemini vurguladı.
BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hakkı GÜLŞEN ve Yüksek Gıda Mühendisi Sibel TOKAT'ın sunumlarının ardından verilen kokteyl ile toplantı sona erdi.
Proje ile ekmekçilik sektöründe çalışan 18-26 yaş arası gençlere ücretsiz, yenilikçi eğitim materyalleri sunarak onların mesleki bilgi ve becerilerini arttırmak ve iş hayatına adaptasyonlarını kolaylaştırmak amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında; ekmekçilik sektöründe kalifiye çalışanların istihdam edilebilmesi için Avrupa Birliği ve Türkiye'de ekmekçilik sektöründe uygulanmakta olan gıda mevzuatını genel hatlarıyla içeren "Ekmek Üreten İşletmeler İçin AB ve Türkiye Mevzuatı El Kitabı" hazırlanmıştır.
Bu el kitabının; ekmekçilik sektörü çalışanlarının mesleki gelişimlerinde faydalı ve gıda güvenilirliğinin sağlanmasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.