T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

B.K.Ü. Reçete Yazma Yetki Belgesi Sahibi Kişilere Yönelik Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 20.03.2018


Bursa İl Müdürlüğü Konferans salonunda Bitki Koruma Ürünü (B.K.Ü.) Reçete Yazma Yetki Belgesi Sahibi Kişilere yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ  toplantının açılışında yaptığı konuşmada  "Bitkisel Üretimde kullanılan bitki koruma ürünlerinin kayıtlarının tutulması ve izlenmesi ile ilgili işlemlerin, 03.12.2014 tarihinde yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine göre yapıldığını belirterek  "İlimizde üretimi yoğun olarak yapılan yaş sebze ve meyvelerin tümü bu yönetmelik kapsamında değerlendirilmektedir. Bu Yönetmeliğin amacı; bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan bitki koruma ürünlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına ve teknik tavsiyelerine uygun olarak kullanılması ile tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasına yönelik olarak üründe kullanılan bitki koruma ürünlerinin izlenebilirliğini sağlamaktır.

Bu amaç doğrultusunda Yönetmelik, bitkisel üretimde kullanılan bitki koruma ürünlerinin kullanımına yönelik sorunların önlenmesi amacıyla üreticiler, ürünü toptan alan alıcı, ihracatçı kişi, kurum ve kuruşların görev ve sorumluluklarına ilişkin hususları düzenlemektedir.

Bu kapsamda üreticiler, bitki koruma ürünlerini, Bakanlıkça belirlenen tavsiyelere göre, uygun zamanda, uygun dozda ve uygun zirai mücadele aletleri ile uygulamakla, uygulama kayıtlarını tutmakla veya serbest tarım danışmanına veya bünyesinde tarım danışmanı çalıştıran kişi ve kuruluşlara tutturmakla sorumludurlar.

Üreticiler bu kayıtlarını, Müdürlüklerimizden aldıkları "Üretici Kayıt Defteri" ile yapmaktadırlar. Ürün alıcıları, üreticilerden ürünlerini alırken, Üretici Kayıt Defterlerini istemekte, böylelikle o ürünün izlenebilirliği sağlanmış olmaktadır. İhracata gönderilen yaş meyve ve sebze ürünlerinde ihracat aşamasında üretici kayıt defterleri Müdürlüğümüz elemanları tarafından kontrol edilmektedir.

Bu bağlamda üreticilere 2017 yılında 1.176 adet üretici kayıt defteri verilmiştir." dedi.